HomeProjectenPark and rides (P+R)

P+R

In de rand van Antwerpen worden de komende jaren heel wat nieuwe park and rides (P+R’s) voorzien. Op bepaalde plaatsen worden nieuwe parkeergebouwen geplaatst, terwijl de bestaande P+R’s uitgebreid worden.

Zo worden meer alternatieven voor de wagen aangeboden en helpen we om de ambities van het Toekomstverbond te realiseren en de gewenste modal shift te bekomen (waarbij 50% van de verplaatsingen in de Antwerpse regio op een duurzame manier gebeuren). 

Waar komen er nieuwe P+R’s?

Er komen op korte termijn vier nieuwe P+R’s aan de rand van de stad.

Overzicht

De nieuwe P+R-gebouwen kennen allen dezelfde stijl: open structuren met eenvoudige materiaalkeuzes. Indrukwekkende houten balken wisselen de sobere betonnen constructies af. Bovendien is er gekozen voor hoge plafonds en groene patio’s, wat voor veel lichtinval en een aangename sfeer zorgt. Sommige P+R’s krijgen nog nevenfuncties, zoals horecavoorzieningen, fietsherstelplaatsen, afhaalpunten van supermarkten, etc … Daarnaast is elke P+R ook voorzien van oplaadpunten voor elektrische wagens en deelfietssystemen. We zetten maximaal in op multimodaal vervoer, waarbij vervoer per wagen (eigen wagen of deelwagen) vlot gecombineerd kan worden met gebruik van het openbaar vervoer of de fiets. Voor het gebruik van de nieuwe parkeergebouwen zal via gecombineerde vervoersbewijzen of nieuwe MaaS-applicaties (Mobility as a Service) een aantrekkelijke vergoeding gevraagd worden.

In onderzoek

Om de modal shift te faciliteren voor mensen die langs de zuidrand Antwerpen bereiken, onderzoekt BAM nog aanvullende locaties. Zo komen sites aan het Schoonselhof in Hoboken, Olympiade in Wilrijk, of de keerlus in Boechout in beeld.

De voornaamste vereiste is dat er steeds een snelle en frequente aansluiting met het openbaar vervoer mogelijk moet zijn. De technische haalbaarheid en de vergunbaarheid van een groot parkeergebouw of gelijkgrondse uitbreiding zijn op veel locaties een struikelblok, waardoor de uitbouw van de P+R capaciteit niet zo vlot gaat als voorzien.

Meer informatie over het bestaande P+R-aanbod vindt u op de website van Slim naar Antwerpen.

Nieuws