HomeProjectenFietsprojectenHavenroute

Projectinformatie

Havenroute

De Havenroute (20 km) verbindt de Antwerpse haven met het noorden – de Scheldelaan en Scheldekaaien met de polderdorpen Berendrecht, Zandvliet en Lillo. De route maakt deel uit van het masterplan 2020 en van het functioneel fietsroutenetwerk van de provincie Antwerpen.

Kenmerken
 • Vlotte doorsteek van Berendrecht naar Zandvliet door aanleg van een nieuw, vrijliggend en verlicht dubbelrichtingsfietspad met aansluiting naar de plaatselijke school, sporthal en tennisclub
 • Comfortabel en veilig fietsen in de Antwerpse haven door heraanleg van enkele trajecten:
  - Ter hoogte van de Oosterweelsteenweg is het fietspad van de rijweg gescheiden.
  - Het bestaande fietspad Antwerpsebaan – Kruisweg is volledig vernieuwd.
  - Aan de Noordkasteelbruggen staan schuilhuisjes.
 • Typisch: fietsen tussen haven en polderdorpen: een aparte beleving. Een overzicht van de fietslussen in de Antwerpse Haven vind je op de Fietskaart 2016 van Port of Antwerp.
Stand van zaken van de werken
 • De werken zijn voltooid.
 • Uitbreiding Oosterweelknooppunt: bij aanleg van de Scheldetunnel (met fietskoker!) wordt een aansluiting voorzien tussen de Havenroute en de Scheldetunnel ter hoogte van het Oosterweelknooppunt.
Aansluitingen fietsroutenetwerk
 • Haven: in het zuiden en het noorden aansluiting op de Scheldelaan
 • Nederland: in Zandvliet aansluiting op plaatselijke fietsroutes naar Ossendrecht
Partners in het project

De Havenroute is een project van het Havenbedrijf en de BAM. De fietspaden in het havengebied zijn voor een groot deel al door het Gemeentelijk Havenbedrijf aangelegd. De Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel vult de Havenroute aan in Berendrecht en Zandvliet. Bij de aanleg van de Oosterweelverbinding zal BAM extra fietsinfrastructuur aanleggen rond de Oosterweelknoop en Noordkasteelvijver.

Plan Havenroute

Havenroute

Documenten

Fotogalerij