HomeProjectenAfgewerkte projectenSpoorbruggen

Projectinformatie

Twee oude bruggen volgen hogesnelheidslijnbrug

Om de binnenvaart te bevorderen, voorziet het Masterplan 2020 onder meer in de verhoging van de bruggen over het Albertkanaal tot een vrije doorvaarthoogte van 9,10 meter en een verbreding van de vaargeul tot 63 meter.
Na de verhoging van de Noorderlaanbrug, volgen nu de spoorbruggen van de lijnen 12 en 27A naast de brug van de hogesnelheidslijn. Doordat de bruggen over het Albertkanaal verhoogd worden, moeten ook de aanloophellingen aangepast worden. Daarom zijn er ook werken nodig aan de bruggen over de Merksemsestraat. Van de werken aan de spoorbruggen maakt Infrabel gebruik om tegelijkertijd de spoorbruggen over de IJzerlaan te vernieuwen. Op die manier wordt de hinder voor het spoor in de tijd beperkt.
De nieuwe spoorbruggen worden boogbruggen.

Verloop van de werken

Om steeds een doorgang voor het spoorverkeer te garanderen, zullen eerst enkel de bruggen op lijn 27A worden afgebroken. Het spoorverkeer wordt omgeleid via de bruggen op lijn 12. Van zodra de nieuwe bruggen op lijn 27A klaar zijn, wordt het spoorverkeer over deze bruggen omgeleid en kunnen de bruggen op lijn 12 worden afgebroken en vervangen. Op die manier blijft er steeds een spoorbrug in dienst voor het spoorverkeer.
De binnenvaart op het Albertkanaal zal weinig hinder ondervinden van de werken. Tijdelijke onderbrekingen voor het wegnemen of plaatsen van de bruggen gebeuren tijdens de periodes waarin ook de sluizen op het Albertkanaal gesloten zijn.
De werken concentreren zich vooral op en rond de sporen, vandaar dat de impact naar het wegverkeer beperkt zal zijn.

De werken voor het project zijn gestart op 13 februari 2012 en werden in  2015 voltooid.

Documenten

Nieuws