HomeProjectenAfgewerkte projectenKattendijksluis

Projectinformatie

Kattendijksluis na 13 jaar opnieuw in gebruik genomen

Op 25 september 2011 werd de Kattendijksluis op het Eilandje in Antwerpen officieel ingehuldigd en in gebruik genomen na een renovatieperiode van ruim twee jaar officieel ingehuldigd. De heropening van de sluis geeft verdere impulsen aan de pleziervaart en de jachthavens in het Willemdok en het Kempisch dok in Antwerpen.

De sluis werd meer dan 150 jaar geleden gebouwd en is daarmee de oudste nog bestaande sluis van Antwerpen. Eind 1998 werd ze uit gebruik genomen en diende daarom grondig gerenoveerd te worden. Zo werden onder meer de bewegingsmechanismen en de houten en stalen sluisdeuren vervangen. Ook werd een nieuwe beweegbare brug naast de sluiswachtershuisjes gelegd en werd het benedenhoofd vernieuwd.

Omdat de Kattendijksluis een grote geschiedkundige waarde heeft, werden de historische karakteristieken zoveel mogelijk bewaard. Zo is er gekozen voor een stalen rolbrug, net als de oorspronkelijke brug, en zijn de sluisdeuren van het bovenhoofd houten replica’s. Ook de bolders, kaapstander en kettingsporen werden zoveel mogelijk bewaard.

Belang van de sluis
Door de heropening, vormt de Kattendijksluis een alternatief voor de Royerssluis. Momenteel wordt de Royerssluis zowel voor de binnenvaart als voor de pleziervaart gebruikt. Met de heropening van de Kattendijksluis worden deze van elkaar gescheiden, waardoor niet alleen de veiligheid voor de pleziervaart aanzienlijk verbetert, maar ook de toegankelijkheid van de achterliggende jachthavens in het Kempisch dok en het Willemdok, vlakbij het MAS. Bovendien past de vernieuwde Kattendijksluis in de globale herwaardering van het Eilandje, als sluitstuk van de Antwerpse Scheldekaaien.