HomeProjectenAfgewerkte projectenBurchtse Weel

Projectinformatie

Een stukje Zwin in Burchtse Weel
Het gebied wordt omgevormd tot een slikken- en schorrengebied door een verbinding te maken met de Schelde, waardoor het weel onder invloed van de getijdenwerking van de rivier komt. Dankzij dit overstromingsgebied ontstaat een waardevolle biotoop voor rietsoorten en broedvogels. U kunt het vergelijken met het ecosysteem van Het Zwin. Burchtse Weel krijgt ook ruimte voor fiets- en wandelrecreatie.  

Dit project werd samen met de aanleg van Middenvijver opgenomen in het Masterplan 2020 als milderende maatregel voor de bouw van de Oosterweelverbinding.

Een parcours van fiets- en wandelpaden 
Burchtse Weel biedt ruimte aan nieuwe fiets- en wandelpaden die aansluiten op de bestaande en toekomstige fiets- en wandelstructuur. Met deze paden krijgt de recreant de mogelijkheid om het nieuwe Burchtse Weel te ontdekken.

Wat gebeurde er precies?

  • Aanleg van een dijk op Sigmahoogte (9,25m TAW) 
  • Realisatie van een rechtstreekse verbinding met de Schelde
  • Aanleg van een slikken- en schorrengebied
  • Aanplanten van bijkomende groenvoorzieningen 
  • Nieuwe pompen om in noodgevallen in te staan voor de afwatering van Burcht
  • Aanleg van nieuwe fiets- en wandelpaden

 

Nieuws

Burchtse Weel

Opnieuw getijdenwerking in Burchtse Weel

Antwerpen – De sluisdeuren aan Burchtse Weel zijn heropend. Hierdoor kunnen de getijden opnieuw hun rol spelen in het weel. Burchtse Weel bleek het afgelopen jaar al een aantrekkelijk gebied voor allerlei vogelsoorten. Nu de getijdenwerking opnieuw zijn werk kan…