HomeNieuwsFietsprojectenWerken fietspad Havenroute nemen vliegende start

Werken fietspad Havenroute nemen vliegende start

Midden december 2012 werd officieel het startschot gegeven voor de werken aan de Havenroute, een fietsroute die de Antwerpse haven met Nederland verbindt. Door het strenge winterweer was in het district Berendrecht-Zandvliet-Lillo de afgelopen maanden weinig van de werkzaamheden te merken, maar sinds deze week is daar verandering in gekomen. Tegen de zomer van 2013 zullen fietsers gebruik kunnen maken van de nieuwe infrastructuur.

Hoewel de werken aan de Havenfietsroute al in december vorig jaar gestart waren, belette het koude weer de aannemer om grootschalige werkzaamheden uit te voeren. Deze week werd echter een grote inhaalbeweging gemaakt en zijn de effectieve werken gestart. De aanleg van de funderingen voor het fietspad tussen de Zandweg en de Monnikenhofstraat in Berendrecht-Zandvliet gaat met rasse schreden vooruit. Volgens de huidige planning kan deze zomer dit onderdeel van de Havenroute in gebruik genomen.

Een praktische route van de haven naar Nederland

De Havenroute verbindt de Scheldelaan, de Scheldekaaien in het zuiden van de haven van Antwerpen met Berendrecht en Zandvliet. Van daaruit wordt ook de verbinding gemaakt met de fietspaden naar de Scheldelaan in het meest noordelijke deel van de haven en naar de bestaande fietsroutes richting Ossendrecht in Nederland.

Het fietspad wordt in verschillende fases aangelegd. Deze eerste fase voorziet de aanleg van comfortabele en  verlichte fietspaden in beton in het district Berendecht-Zandvliet-Lillo. De nieuwe fietspaden zullen 3 meter breed zijn.

In volgende fasen worden de bestaande fietspaden in de haven aangepakt en de aansluitingen richting de stad Antwerpen.

De totale lengte van de Havenfietsroute bedraagt 20 km, waarvan 5 km nieuw aan te leggen fietspaden.

Simulatiebeeld van het fietspad aan de sporthal

Partners in het project

De Havenroute is een onderdeel van het Masterplan 2020 van de Vlaamse overheid en vormt het resultaat van een intense samenwerking tussen de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel, het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen, de stad Antwerpen en het district Berendrecht-Zandvliet-Lillo. Het project kwam mede tot stand met de steun van de provincie Antwerpen en het Vlaams Gewest.