HomeNieuwsWelenrouteHeraanleg Beatrijslaan: werken starten op 1 augustus 2012

Heraanleg Beatrijslaan: werken starten op 1 augustus 2012

Vanaf woensdag 1 augustus starten de werken voor de heraanleg van de Beatrijslaan op Linkeroever in Antwerpen. Naast de herinrichting van de weg, wordt ook een nieuw fietspad aangelegd, de Welenroute, een nieuwe fietsroute van Linkeroever naar Burcht. De werken zijn een gezamenlijk project van de stad Antwerpen en de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM).

Om de hinder voor omwonenden en het verkeer zo veel mogelijk te beperken tijdens de herinrichting van de Beatrijslaan en de aanleg van de nieuwe fietsroute zal de aannemer in verschillende fases werken.

In een eerste fase wordt er gewerkt aan de Scheldekant van de Beatrijslaan, van voor de Galgenweellaan tot aan het Frederik Van Eedenplein. Deze week start de aannemer daar met het opbreken van een deel van de rijbaan en de voetpaden. Het verkeer heeft steeds doorgang via een versmalde rijstrook, maar parkeren zal in deze fase niet mogelijk zijn op de weghelft aan de Scheldekant. Fietsers moeten tijdelijk oversteken als ze richting het Frederik Van Eedenplein rijden.

Deze eerste fase zal afgerond zijn tegen eind september. Daarna zal tot aan de overzijde van de Beatrijslaan worden gewerkt. In totaal zullen de werken een half jaar duren.

Herinrichting Beatrijslaan en aanleg Welenroute: gezamenlijk project
De huidige werken combineren twee projecten: de aanleg van een nieuwe fietsroute is een project van BAM, de herinrichting van Beatrijslaan is een project van de stad Antwerpen. BAM is projectleider voor de uitvoering van alle werken.

De Welenroute
De Welenroute is een fietsroute die vertrekt vanaf Linkeroever aan de Sint-Annatunnel (de voetgangerstunnel) op het Frederik Van Eedenplein. Ze vervolgt haar weg langsheen de Schelde, door Burcht tot aan de Krijgsbaan (N419).

De route sluit aan op de fietspaden naar Zwijndrecht en Kruibeke: aan de Krijgsbaan, de Pastoor Coplaan en de Blancefloerlaan. Via de fietstunnels Kennedytunnel en Sint-Annatunnel vindt de fietser de weg naar het Antwerpse centrum aan de andere kant van de Schelde.

Een deel van de werken, in Burcht richting Kruibeke, is reeds uitgevoerd. Nu volgt het stuk vanaf Linkeroever naar Burcht. Later is het centrum van Burcht aan de beurt. Het onderzoek naar dit deel van de fietsroute loopt nog.

De Welenroute dankt haar naam aan de twee natuurgebieden waar het langsloopt, het Burchtse Weel en het Galgenweel. De route is bedoeld voor woon-werkverkeer en recreatieve fietsers. De aanleg van deze fietsroute kadert in het Masterplan 2020 van de Vlaamse overheid en is het resultaat van een intense samenwerking tussen de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel, de gemeente Zwijndrecht, de stad Antwerpen en het district Antwerpen.

Deze route komt mede tot stand met de steun van de provincie Antwerpen en het Vlaams Gewest.

Heraanleg Beatrijslaan
De heraanleg van de Beatrijslaan maakt komaf met enkele mobiliteitsproblemen op de laan zoals overdreven snelheid, sluipverkeer en onveilige oversteekplaatsen. Met de heraanleg wordt een vrijliggend dubbelrichtingsfietspad aan beide zijden van de weg aangelegd. Het aantal rijstroken wordt verminderd tot één rijvak in elke richting waardoor er ruimte ontstaat voor comfortabele fietspaden en de middenbermen uitgebreid kunnen worden met meer groen. Aan beide zijden komen parkeervakken met plaats voor 150 wagens.

Ook het eenrichtingsfietspad van het Frederik Van Eedenplein tot de Galgenweellaan wordt vernieuwd en er wordt een Finse looppiste aangelegd vanuit het Galgenweelpark langsheen de Beatrijslaan.