HomeNieuwsSpoorbruggenBrug Slachthuislaan en IJzerlaan in Antwerpen enkele dagen afgesloten

Brug Slachthuislaan en IJzerlaan in Antwerpen enkele dagen afgesloten

Vanaf maandag 11 februari 2013 worden er montagewerken voor de eerste van de twee nieuwe spoorbruggen over de IJzerlaan in Antwerpen uitgevoerd. Omwille van die reden dient de Slachthuislaan voor enkele dagen te worden afgesloten. De week nadien is het de beurt aan de IJzerlaan. Het wegverkeer zal worden omgeleid.

De twee nieuwe bruggen over de IJzerlaan worden boogbruggen naar analogie met de brug van hogesnelheidslijn die er vlak naast ligt. Volgende week worden de bogen van de eerste van de twee bruggen aangeleverd en gemonteerd. Hiervoor zal de Slachthuislaan volledig worden afgesloten van maandag 11 tot en met donderdag 14 februari; de IJzerlaan van maandag 18 tot en met donderdag 21 februari 2013. Ook zal er in deze periode niet geparkeerd kunnen worden in de Maasstraat.

Het wegverkeer wordt tijdens het afsluiten van de IJzerlaan en de Slachthuislaan omgeleid (zie omleidingsschema’s onderaan). De noordelijke Ventweg blijft tijdens de volledige duur van deze werken volledig afgesloten voor alle verkeer.

Stapsgewijze vernieuwing van 6 spoorbruggen
In het kader van het Masterplan 2020 van de Vlaamse regering worden de twee naast elkaar gelegen spoorbruggen over het Albertkanaal (lijn 12 en lijn 27A) verhoogd tot 9,10m en het Albertkanaal verbreed tot 63m. Door deze werken is ook een aanpassing nodig aan de twee verderop gelegen spoorbruggen over de Merksemsestraat. Met het verhogen van deze bruggen en de verbreding van het Albertkanaal wil de Vlaamse regering het file- en milieuvriendelijke transport over het water extra stimuleren.

Aangezien de twee spoorbruggen over de IJzerlaan zich in de onmiddellijke omgeving van de geplande werkzaamheden bevinden en aan vernieuwing toe zijn, maakt Infrabel van de gelegenheid gebruik om ook deze bruggen te vernieuwen en om te bouwen tot boogbruggen.

Infrabel en de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel investeren zo in een moderne spoorinfrastructuur, wat goed is voor de veiligheid en de stiptheid van het spoorverkeer. Tijdens de werken zal steeds één spoorlijn in dienst blijven zodat het normale treinverkeer gegarandeerd blijft. Dit moderniseringsproject zal volgens de huidige planning eind 2014 worden beëindigd. Het gaat om een gezamenlijke investering van BAM (80%) en Infrabel (20%) van zo’n 26 miljoen euro.

Omleidingskaarten
Afsluiting Slachthuislaan: 11 tot 14 februari 2013
Afsluiting IJzerlaan: 18 tot 22 februari 2013